Skip to main content

Librarians Knowledge Sharing Workshop 2017 (LKSW2017)

http://research.uwcsea.edu.sg/lksw2017

Programme Outline

Two days of pre-conference options are available.

  • Library Tours
     
 

Friday 17 February

This is a two-day event

8:00 Registration and refreshments
8:30 Welcome and introductions and  icebreakers
9:00

KEYNOTE - Integration with Technology

10:00 10-minute Break
10:10

GROUP SESSION

Roles, Resources, & Regions

  • What are our various roles?
  • What resources (e.g., library systems) are we each using?
  • What is happening in each of our regions?  (16 countries are represented overall)
11:10 10-minute Break
Group Photo in the Plaza
11:20

PRESENTATION SESSION

Reading / Texts (25 min each)

  • Controversial Picture Books (Ben Farr - Tanglin Trust School, Singapore)
  • KS3 Pleasure Reading (Joanna Whitehouse - Lanna Int'l Sch, Thailand)

Discussion (10 min)

12:20

Lunch 

Sponsor Presentations begin 12:35 (optional attendance)

Follett - George Orwell Room (2nd floor)
Wheelers - Think Tank (1st floor)
Clickview - Pablo Neruda Room (2nd floor)

1:20

PRESENTATION SESSION

Great Ideas (10 min each)

  • Goodreads in the Library - Meg Johnstone (AISS, Singapore)
  • Blokes and Books -- Nadine Bailey (CIS, Singapore)
  • Getting Parents on Board -- Elaine Fong (Chatsworth, Singapore)
  • Readcube Web Library - Lydia Chin (MMU, Malaysia)
  • Middle School Program - Kurt Wittig (UWC Dover, Singapore)
  • Genrefication & Bookshop Model - Meg Parry (Int'l School of Manila, Philippines)

Discussion (10 min)


Slam (10 min) - Rapid sharing of other great ideas - 2 min per person

2:50 10-minute Break
3:00

PRESENTATION SESSION

World Languages & Global Citizens (15 min)

  • Building your World Languages collection - Suji DeHart (ISKL, Malaysia)
  • Increasing the participation of Mandarin first language speakers in English Libraries - Qing Zhao (Dulwich, China)
  • How our Libraries Help Build Global Citizens - Stephen Murgatroyd (Patana, Thailand)


Discussion (15 min)

4:00

10-minute Break

4:10

PRESENTATION SESSION

Academic Integrity (25 min)

  • Changing Notions of Truth - Kim Beeman (Shrewsbury, Thailand)

Discussion (10)
 

4:45

 

 

5:00

 

 

5:15 onwards

 

GROUP SESSION

Open discussion on events of the day and tomorrow
 

END

(OPTIONAL) Visit UWCSEA Community Lab / Makerspace.

(OPTIONAL) Conference BBQ dinner in the UWCSEA Primary Library

also open to ISLN members not attending the day.

Saturday 18 February

This is a two-day event

8:00 Refreshments
8:15

KEYNOTE - Diversity in Libraries

9:15 10-minute Break
9:25

PRESENTATION SESSION

Multiple Modes (20 min each)

  • Video as Text - Emma Crombie (UWC East G5 teacher, Singapore)
  • TEDx Talks and the Library - Christopher Bell (ISB Bangkok, Thailand)
  • Gaming in the Library - Yvonne Barrett (formerly AISS, Singapore)

Discussion (15 min)

10:40 10-minute Break
10:50

PRESENTATION SESSION

Responding to Change (20 min each)

  • Harnessing Complex Systems Theory for Diverse Learners - Philip William (NIST, Thailand)
  • Integrating 'British' and 'International' - Marjan Slaats (Dulwich Shanghai, China)

Discussion (10)

11:40 10-minute Break
11:50

PRESENTATION SESSION

Know your Students (20 min each)

Discussion (10)

12:40

Lunch

Sponsor Presentations begin 12:55 (optional attendance)

Follett - George Orwell Room (2nd floor)
Wheelers - Think Tank (1st floor)
Clickview - Pablo Neruda Room (2nd floor)

1:40

KEYNOTE - Speed Dating: Picture Books from around the world - Expanding the Socio-Emotional Learning (SEL) bookshelf

2:40

10-minute Break

2:50

PRESENTATION SESSION

Inquiry and Learning (20 min each)

  • The Amazing Inquiry Center - Jennifer Kennedy (AISS, Singapore)
  • Implementing Inquiry Learning into the Pre-K to 12 School - Linda Twitchett (AISS, Australia)

Discussion (10 min)

3:40

 10-minute Break

3:50

 


 

4:00

 

4:30

GROUP SESSION

Burning Issues and Ongoing Connections

Farewells

END

Dinner on the beach at Pasir Ris
(at own expense)

 

 

 

Pre-Conference Day Options: Wednesday 15 February and Thursday 16 February

The workshops will be held in Conference Room 1 (CR1) and Conference Room 2 (CR2) in Block A, Level 5, at the UWCSEA East campus in Tampines.

Participants may attend either or both days

Library Tours are another option on the two pre-conference days. See http://research.uwcsea.edu.sg/lksw2017/tours for more information. 

Dianne and Brad's sessions will be repeated on each day to enable participants to go to one or both presenters, or to tour up to 4 libraries in Singapore, each day.



Pre-conference Sessions -- Outline of day

7:15 Registration and refreshments available in the Kishore Mahbubani Library (secondary library).  Feel free to take a plate upstairs with you when we go to the pre-conference rooms.
8:15 Welcome and introductions in CR1 - replenish refreshments and move to CR1 or CR2 for your session
8:45 Session 1
10:30 15-minute Break
10:45 Session 2
12:00 Lunch (45 min)
12:45 Session 3
1:45 15-minute Break
2:00 Session 4
3:00 Q&A - Closing

3:30

4:00

END

OPTIONAL

Wednesday - Bus leaves East campus to go to NLB @Orchard, one of the premier public library branches of the National Library Board of Singapore (arrive approx. 4:30pm) - Library visit

Thursday - Bus leaves East campus to go to UWCSEA Dover campus (arrive approx. 5:15pm) - Library visit 

 

OPTIONAL

Social events open to people arriving for LKSW2017 and to local ISLN (Int'l School Library Network) members

Wednesday - Social dinner (at own cost) at Marche at 313@Somerset at 5:15pm.   This restaurant is on the ground level of the same mall (Orchard Gateway) where the NLB@Orchard branch is located (#03-12 and #04-11).   We encourage people to wander around the NLB@Orchard library before meeting up for dinner.

Thursday - Welcome Cocktail Party at UWCSEA Dover Library (1207 Dover Road) starting at 5:00pm.

   

Need a login or password for a database or subscription service?  See Reference Sites under Learning Links on the UWCSEA website, which can be accessed directly via:  https://www.uwcsea.edu.sg/links   The same information is available via Google Docs:  http://bit.ly/accessuwc


  Search our library catalogs for books, ebooks, etc.



United World College of Southeast Asia (UWCSEA): Dover Campus: 1207 Dover Road, Singapore 139654 / East Campus: 1 Tampines Street 73, Singapore 528704